e-SLOG

E slog logo

V sodobnem svetu že prevladuje informacijska ter mobilna tehnologija tako pri poslovanju s fizičnimi ter pravnimi osebami kot javnimi organizacijami. Zato je nujno, da temu prilagodimo tudi poslovanje, ki je lahko enostavnejše, cenejše, ekološko, hitrejše ter predvsem prijaznejše do uporabnikov.

V projektu e-SLOG smo pripravili priporočila za XML dokumente: eNaročilnica, eDobavnica in eRačun, ki so uveljavljeni pri izmenjavi poslovnih dokumentov v Sloveniji.

GZS je s projektom e-SLOG uspela povezati interese in strokovnjake iz več kot 100 podjetij in jih združiti pri pripravi in uveljavljanju enotnih slovenskih priporočil, ki podjetjem omogočajo elektronsko poslovanje. Rezultat projekta so standardi za elektronske dokumente: naročilnico, dobavnico in račun. V letu 2014 smo v delovni skupini pripravili verzijo 1.6, v letu 2016 pa smo v dokumentacijo eRačuna vključili tudi elemente za davčno potrjevanje računov in pripravili eRačun verzija 1.6.1., v letu 2018 pa smo v okviru projekta ROSE pripravili eRačun verzije 2.0 skladen z evropskim standardom EN 16931.

Nosilec avtorskih pravic za eSLOG priporočil je Gospodarska zbornica Slovenije, v pripravo in vzdrževanje priporočil pa sta vključena Nacionalni forum za eRačun ter Sekcija Ponudnikov poslovnih programov S3P pri Združenju za informatiko in telekomunikacije.

eSLOG eRačun je najbolj razširjen standard v Sloveniji in je tudi formalno predpisan za pošiljanje eRačunov proračunskim uporabnikom. Trenutno sta v uporabi standarda eSLOG eRačun 1.6 in 2.0, od oktobra 2020 dalje pa bo veljaven le še eSLOG 2.0 eRačun.

Dokumentacija za e-SLOG eRačun

e-SLOG eRačun 1.6 in 1.6.1:

e-SLOG eRačun 2.0:

Dokumentacija za e-SLOG eDobavnico

Imate vprašanje glede eSLOG standardov?

Pišite nam na naslov eslog@epos.si